
İlham Veren Kadınlar: Susan Brownell Anthony
Susan Anthony, 15 Şubat 1820’de pamuk dokuma imalatçısı olan Daniel Anthony’ın ikinci çocuğu olarak Massachusetts’te doğdu. Babası köleliğin kaldırılması akımının destekçilerinden biriydi.
Anthony herkesin Tanrı’nın egemenliği altında eşit olduğu inandığı Quaker meshebinden ilham aldı. Adalet ve kölelerin kurtuluşu için eylemci olan yedi erkek ve kız kardeşi vardır.
1826’da altı yaşındayken New York eyaletindeki Batensville’e taşınmasından sonra önce bir semt okuluna, sonra babasının kurduğu bir okula, sonra da bir yatılı okula gitti.
İlk toplumsal mücadelesine içkiyle savaş yanlısı olarak başlar. Bu hareket içinde kadın haklarının rolünün ne kadar sınırlı olduğunu görünce, kendi türündeki ilk örgütlerden bir olan New York Eyaleti İçkiyle Savaş Kadın Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı.
1851’de oy hakkı hareketini başlatan toplantının katılımcılarından Elizabeth Cady Stanton tanıştı. Bu iki kadın bundan sonra iyi arkadaş oldu ve 50 yıl boyunca kadın hakları için birlikte mücadele ettiler. 1853’te Anthony, New York eyaletinde kadınların mülkiyet hakları için kampanyalara başlattı, toplantılarda konuştu, dilekçeler için imza topladı. 1860 yılında, büyük ölçüde emeklerinin bir sonucu olarak, New York Eyaleti Evli Kadınlar Mülkiyet Yasası, evli kadınların mülk sahibi olmalarına, kendi ücretlerini korumalarına ve çocuklarının velayetine sahip olmalarına izin verecek biçimde yasalaştı.
Anthony, 1868’de feminist çizgideki kendi gazetesini yayımlamaya başlar. Devrim (the Revolution) gazetesinde, kadınlar için günde sekiz saatlik iş gününü ve eşit işe eşit ücreti savundu. Kadın giyimi üzerindeki kısıtlamaları protesto etmek için bir süre kısa etek altına bol pantolon giyerek dolaştığı dönemlerde Anthony’i tanıyanlar olmuştur.
Yakın arkadaşları Stanton ve Matilda Joslyn Gage ile birlikte, The History of Woman Suffrage (1881-1902; 4 cilt, Kadınlara Oy Hakkının Tarihi) adlı kitabı derleyerek yayımlar. 1888’de ise Uluslararası Kadınlar Konseyi’ni,1904’de ise Uluslararası Kadınlara Oy Hakkı Birliği’ni kurdu.
13 Mart 1906’da Madison Street’teki evinde öldüğünde 1920 yılında Amerika hükümeti tarafından tüm kadınlara verilen hakların yayınlanmasına daha 14 yıl vardır. Yasadaki bu 19. madde değişikliği kendi adıyla anıldı.
Hayatını kadın haklarına ve kadın eşitliğine adadı.
Anthony’nin resmi 1979 yılında 1 dolar üzerine basıldı.
Susan Brownell Anthony’den kadınlara miras kalan öneri:
Kadınların erkek korumasına ihtiyacı yoktur ama kendini korumayı öğrenmeye ihtiyacı vardır.
Bir Yorum Bırakın.