
Regl ve Menstrüel Ürünlere Erişim
Regl, adet kanaması olarak bilinen ve aylık döngüler halinde gerçekleşen vajinal kanamalardır. Regl olurken öncelikle rahim kalınlaşır ve hormonların etkisiyle kanama meydana gelir. Bu döngü her ay gerçekleşir. Bu şekilde kadınların doğurganlık özellikleri de aktif kılınmış olur. Toplumda adet kanının pis kan olduğuna dair bir yanlış bakış açısı vardır ancak adet kanı pis kan değildir. Kan rahimde oluşur ve kanın çoğunluğu sudan meydana gelir. Aynı zamanda gebelik de rahimde oluşur. Zaten gebeliğin oluştuğu yerde pis kan olması mümkün değildir. Bunun için regl kanı pis kan değildir. Regl, kız çocuklarında, genellikle 12 yaşında görülür ancak 9-14 yaş arasında görülen adet normal olarak kabul edilir. Eğer 9 yaşından küçük olan bir çocuk adet kanaması görürse bu durum normal değildir. Bu durum erken menarş olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda 16 yaşından sonra görülen adet kanamaları da normal değildir ve araştırılması gerekmektedir. Araştırılması gereken başka konular da vardır. Adet dönemi dışında gerçekleşen ara kanamalar, adet sıklığının artması, adet kanamalarının 1 haftadan fazla olması, adet dönemlerinin aşırı ağrılı geçmesi, düzensiz adet görme ve uzun süre adet görmeme gibi sorunlarda da doktora danışmak gerekmektedir. Adet dönemi kadınların hayatının sonuna kadar sürmez. Kadınlar menapoza girince adet görmemeye başlar. Kadınlarda ortalama menapoz yaşı 48-55’dir.
Her ülkede regle olan bakış açısı farklıdır. TDK’de adet kelimesinin anlamı aybaşıdır. İnsanlar “Regl oldum.” demek yerine “Hasta oldum.” ya da “Halamlar geldi.” gibi kodlar kullanıyorlar. Maalesef ülkemizde bu konu hala tabu olarak görülüyor. Örnek vermek gerekirse, hijyenik pedler hala siyah poşetler ve gazete kağıtlarına sarılıyor. Regl hakkında okullarda doğru düzgün bir eğitim verilmiyor. TDK’de “kirli” kelimesinin anlamı “aybaşı durumunda bulunan (kadın)” olarak verilmektedir. Yani ülkemizde regl hala kirli olmak olarak görülmektedir.
Ülkemizdeki ciddi pahalılık regl için alınan menstrüel ürünlere de yansımıştır. Bir kadın hayatının ortalama 2535 gününü regl olarak geçirmektedir. Bu sayı da yaklaşık 7 yıla eşittir. Peki artık temel ihtiyaç haline gelen menstrüel ürünlere ulaşım ne kadar kolay? Tüm dünyada pek çok kadın temel ihtiyaçları olan menstrüel ürünlere erişemiyor ve bu durum onların hayatlarını zorlaştırıyor.
Ülkemizde menstrüel ürün ve temel ihtiyaç olan ped ve tamponlar üzerinden %18 vergi alınıyor. Zaten halihazırda kadınlar erkeklerden daha az maaş alırken bir de temel ihtiyaçlarına daha fazla vergi ödemek zorunda kalıyorlar. Bu fazla verginin kaldırılması için öneriler sunuldu ve imza toplandı ancak işe yaramadı. Maalesef bu durum sadece ülkemizde değil, dünyanın bazı ülkelerinde de bu şekildedir. Örneğin Ruanda’da genç kızların ve kadınların % 18’i, menstrüel hijyen ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için okula gidemediğini belirtti. Bu durum sonucunda dünyada %61 oranla mecliste kadın oranı en yüksek ülke olan Ruanda, vergiyi kaldırdı. Bizim ülkemizde de bazı belediyeler çeşitli çalışmalara imza attılar. 2019 yılında İzmir Barosu kadın çalışanlarına ayın belirli günleri regl izni vereceğini duyurdu. Aynı şeyi Tunceli Belediyesi de yaptı. Bazı şeylerin duyurulmasında en etkili olan yerlerden bir tanesi olan sosyal medyada da Konuşmamız Gerek yardıma koştu. 2016 yılında iki genç kadın tarafından kurulan bu platform halkı regl alanında bilgilendirmekte ve menstrüel ürünlere ulaşmasında yardım sağlamaktadır.
Umarız gelecek günlerde regl konusundaki tabular yıkılı. Regl hakkında konuşmaktan korkmayan bir toplum dileğiyle.
KAYNAKÇA
https://apos.to/s/5f513ad1778c7e000846c3f1
Bir Yorum Bırakın.