
Tüketim Karşıtı Yaşam: Minimalizm
Giriş
Minimalizm tüketim karşıtı bir protesto ya da aşırı tüketime karşı bir tepki olarak tanımlanmaktadır (Dopierala, 2017: s.71) Becoming Minimalist’in kurucusu Joshua Becker, minimalizmi kişinin hayatında en çok değer verdikleri için bilinçli olarak yer açması ve onu bu yoldan alıkoyan ne varsa onlardan vazgeçmesi olarak tanımlıyor. Bu sayede minimalizmin öne çıkan en önemli niteliklerinden biri; birtakım alışkanlıklardan, davranışlardan veya eşyalardan bilinçli bir şekilde uzaklaşmayı mümkün kılması oluyor.
Minimalizmin Eleştiri Odağı
cHayatın maddi olmayan yönlerine daha çok odaklanan minimalistlerin ana prensibi “az olan daha çoktur” şeklinde ifade edilmektedir (Dopierala, 2017: ss.67-71).
Minimalistler tüketimi bilinçli olarak sınırlandırmaktadır. Bu sınırlama nicel anlamda gerçekleşmektedir. Tüketim tamamen hayattan çıkarılmamaktadır. Minimalizm; hayatta neyin gereksiz olduğunun kabul edilmesi, maddi şeylere bağımlılığın ortadan kaldırılması, sınırlandırılması veya azaltılması ile işe başlamaktadır. Hayattaki öncelikler belirlenmelidir. Tabi bu durum herkes için farklı şekilde seyredilebilir (Dopierala, 2017: s.68).
Minimalizmi Benimseyen Kişiler Tüketimden Vazgeçer Mi?
Minimalizm ile kastedilen elbette ki tüketimden tamamen vazgeçmek anlamına gelmemektedir. Çünkü satın almak, tüketmek hayatın bir gereğidir. Burada kastedilen tüketimin kendisinden çok tüketilen şeyin miktardır. Bireyin belirli ve kabul edilebilir miktarda tüketim davranışı uygun görülmektedir. Ancak düşünülmeden gerçekleştirilen satın almalar arzu edilmemektedir. Minimalizm eşya gibi maddi nesnelerin kontrolünün bireyde olması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu bakış açısı ile tüketim ve maddi unsurların anlamı yeniden tanımlanmaktadır (Dopierala, 2017: s.71). Yani minimalistler bilinçli bir şekilde tüketim faaliyetlerini gerçekleştirmekte, ihtiyaç ile istek arasındaki farkı bilip ona göre hareket etmektedirler. Harcamaları sınırlandırmak bireyin özgür seçimine bağlıdır. Eski alışkanlıkların birçoğu bu yolla değiştirilmektedir.
Nesneler Amaç Değil Araçtır
Nesnelerle duygusal bağ kurulmamalıdır. Çünkü daha az eşya, temizlik ya da toplamak için daha az zaman harcamak anlamına gelmektedir. Zaman ve enerjiden tasarruf, arzu edilen şeyleri yapma fırsatı sağlamaktadır. Bu şekilde stres ve kaygıdan da uzak durulmaktadır. Çünkü tüketim nesnelerini elde etmek için çok uzun saatler çalışmanın getirdiği yorgunluk aile hayatında da çeşitli olumsuzluklara neden olabilmektedir (Dopierala, 2017: s.72). Bu nedenle nesneler amaç olarak değil araç olarak görülmelidir. Her bireyin yiyecek, barınma ve giysi ihtiyacı ya da gerçekleştirmeyi istediği tutku ve amaçları mal edinmeyi zorunlu hale gerektirmektedir. Ancak bu durum tüm maddi nesnelerin satın alınması gerektiği anlamına gelmemektedir. Daha çok iyi tasarlanmış, çok amaçlı, kaliteli ve dayanıklı ürünler tercih edilmelidir. Bu sayede ürünler daha uzun süre kullanılabilecektir (Dopierala, 2017: s.74).
Minimalizm Özgürleşmektir
The Minimalists olarak bilinen Joshua Fields Millburn ve Ryan Nicodemus minimalizm ile ilgili şunu söylüyorlar:
“Minimalism is a tool that can assist you in finding freedom. Freedom from fear. Freedom from worry. Freedom from overwhelm. Freedom from guilt. Freedom from depression. Freedom from the trappings of the consumer culture we’ve built our lives around. Real freedom.”
“Minimalizm özgürlüğü bulma yolunda size yardımcı olabilecek bir araç. Korkudan özgürleşme. Endişeden özgürleşme. Bunaltıdan özgürleşme. Suçluluk duygusundan özgürleşme. Depresyondan özgürleşme. Hayatlarımızı etrafında şekillendirdiğimiz tüketim toplumunun tuzaklarından özgürleşme. Gerçek özgürlük.”
Minimalist Yaşama Geçiş Soruları
Azalt, sadeleştir, hayatını basitleştir. Tüm sahip olduklarınızı birer birer düzenlerken her biri için kendinize şu dört soruyu sorun:
- Yaşamak için ona ihtiyacım var mı?
- Benim için duygusal bir anlamı var mı?
- Hayatıma mutluluk ve neşe katıyor mu?
- Beni iyi hissettiriyor mu?
Sorulara verdiğiniz cevaplarda “evet” varsa o eşyalarınızı evinizde tutmaya devam edin. Fakat “hayır” dediğiniz sorularda eşyalarınızla vedalaşmanız gerekmektedir. Minimalist dünyada daha çok üretiyor ve daha az harcıyoruz. Bu dünya kocaman, gelsene!
Kaynakça:
- Dopierala, R. (2017). Minimalism – A New Mode of Consumption? The Central European Journal of Social Sciences and Humanity, (4), 67–83.
Bir Yorum Bırakın.